素漢堡高鈉高脂 可能更不健康!

近期流行「Beyond Meat」、「Impossible Meat」等植物蛋白肉,但你又知唔知,原來市面上唔少呢類「肉」製品,例如漢堡,竟然都係高鈉高脂食物。

根據台灣中興大學食品暨應用生物科技學系教授周志輝指在《信報月刊》撰文警告,一塊約110克的素漢堡肉竟然就含十幾克脂肪,其中6-8克仲係飽和脂肪,佔了每日建議攝取上限的三分一,尤其納含量都高達400毫克。大家如果以為食呢啲漢堡就能減肥,就中晒伏啦!

此外,部份素肉漢堡之所以有「肉味」,關鍵在於添加大豆血紅素,現時為了增加產量而用基因改造技術,將大豆血紅素的基因植入酵母中,再透過發酵技術大量生產。消費者分分鐘食到基因改造食品。

發表評論

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s